dijous, 22 de novembre del 2012

“ELS ACTORS I ACTRIUS OCUPEN L’ESCENARI DEL TEATRE PRINCIPAL DE VALÈNCIA”


La protesta s’ha produït en esta ocasió al Teatre Principal de València, tal i com van fer al Talia i al Rialto en les últimes setmanes el Sindicat d’Actors i Actrius Professionals Valencians ha ocupat esta nit l’escenari del Principal just després de la representació de “De ratones y hombres” mostrant pancartes demanant el cessament de Inmaculada Gil Lázaro (directora general de Teatres de la Generalitat). Malgrat l’intent per part de la direcció general d’impedir el seu accés l’escenari ha sigut envaït per desenes d’actors i actrius que pujaven des del pati de butaques per llegir el següent comunicat:
“Teatres de la Generalitat té previst abandonar la gestió del Teatre Talia el pròxim 31 de desembre i deixar en mans privades un espai que ha estat fins ara l’espai natural i propi dels professionals valencians. A més, segons les declaracions dels seus responsables, té previst fer una donació del material tècnic a l’empresa que se’l quede.

Els actors i actrius valencians volem denunciar la pèssima gestió que s’està fent dels espais públics, l’abandó total de les polítiques culturals i el despropòsit insultant que suposen les mesures que pren l’administració amb l’excusa de la crisi.
Teatres de la Generalitat renuncia de manera errònea a la gestió d’un dels millors espais teatrals que té la Ciutat de València i llança al poal del fem els diners invertits en la rehabilitació del Teatre Talia fa anys i el projecte de donar cabuda en este escenari als treballs dels professionals valencians. Diners que són de tots els valencians, els mateixos diners que va llançar al fem amb la rehabilitació de les Naus de Sagunt, amb el tancament de la Sala Moratín, de l’Altre Espai, amb la desaparició del Centre de Documentació Teatral i amb la construcció d’una sala d’assajos faraònica a la setena planta del Teatre Rialto.

Per a nosaltres això significa malbaratament dels recursos públics.

Per això fem pública la nostra protesta i demanem als responsables de la política cultural que escolten les necessitats reals del sector i aporten solucions reals als problemes. Demanem que es reunisquen amb TOT el sector, amb TOTES les parts implicades que formen l’Observatori de les Arts Escèniques Valencianes. I que es comprometen a establir una política teatral com la que es mereixen els ciutadans i les ciutadanes valencianes.

De la mateixa manera volem deixar ben clar que no es tracta de recursos econòmics sinó de la bona gestió dels que hi haja.

Els actuals responsables en política teatral han demostrat la seua incompetència per a gestionar els diners públics, per a vertebrar i promocionar el sector teatral i han dut al fracàs, a la ruïna i, molt prompte, a la desaparició als professionals del teatre, la dansa i el circ de la Comunitat Valenciana. Per això, els demanem l’immediat cessament de la directora general, Inmaculada Gil-Lázaro, i el nomenament d’un nou responsable que siga capaç d’aunar construir i dialogar amb els professionals en lloc de separar, destruir i enfrontar-nos.

Anunciem la posada en marxa a través de change.org de la recollida de firmes i recolzament social en contra de l’abandó de la gestió pública del Teatre Talia, que ja porta més de 1.000 firmes en tres dies, i reiterem la nostra voluntat de continuar amb els actes de protesta com el de hui en els teatres públics de la ciutat de València amb la finalitat de denunciar i informar al públic de la devastadora gestió dels seus governants.”