dilluns, 23 de maig del 2011

Conveni AAPV i CCOOPV

 

L'AAPV i CCOOPV reclamen una veritable política cultural autonòmica que permeta al sector afrontar el 80% d’atur actual

Entre els objectius principals que es marquen en el Conveni de col·laboració signat avui, destaca l’oferiment al sindicat d’actors i actrius del País Valencià de tots els instruments de què disposa Comissions Obreres per al desblocatge del conveni col·lectiu autonòmic de teatre, que porta 10 anys pendent de regular les condicions laborals del col·lectiu.


El secretari general de CCOO PV, Paco Molina Balaguer; el president de l’AAPV, Ferran Gadea Latorre i el seu secretari general, Juli Disla, s’han felicitat públicament per la signatura d’aquest document, el qual compromet ambdues organitzacions a procurar una defensa millor i més eficaç dels interessos dels treballadors de la cultura al nostre país.

Molina ha afirmat que el sindicat d’AAPV representa i expressa el desafiament al poder establert, i són un bon exemple d’allò que hauria de ser una societat vertaderament crítica. "Aquest no és un acte protocol·lari d’aproximació, sinó el reconeixement d’una funció social de lluita, i d’enfrontament a la desregulació des del compromís identitari" ha manifestat.

Tot i que el conveni subscrit entre els dos sindicats parteix del respecte, l’autonomia i la independència organitzativa i financera mútues, CCOO-PV i AAPV manifesten la necessitat d’acostar el seus vincles, tot mantenint la independència plena. Per aquest motiu, es donaran suport mútuament i defensaran els punts de vista i les reivindicacions comuns en els fòrums i les meses de negociació dels sectors audiovisual, doblatge i teatre, amb l’objectiu d’aconseguir la signatura d'un conveni col·lectiu autonòmic de teatre

El secretari general de Comissions Obreres ha manifestat el compromís estratègic obert avui, centrat en la lluita conjunta i la denúncia de la precarietat, desregulació i desocupació a què s’enfronten els treballadors i les treballadores de la cultura al nostre país, on "no hi ha programació pública, el tancament de les sales comença a fer-se reiteratiu i les condicions en les quals continuen obertes no són les que desitjaríem".

Molina ha agraït la tasca de denúncia i devoció a la identitat i a la llengua valenciana feta des de l’AAPV, així com la bona notícia que comporta aquest nou impuls per als més de 2.500 professionals valencians relacionats amb la xarxa de teatres.

En l’Acord, s’ha establert la creació d’una Comissió Paritària, composta per tres representants de cada organització, encarregada d’interpretar i de concretar els termes de l’Acord, la qual impulsarà el seu compliment i podrà resoldre els dubtes que es generen de la seua aplicació.

Els dos sindicats compartiran la informació de què disposen sobre aquests sectors de conformitat amb la bona fe que ha motivat l’Acord i en benefici dels seus afiliats i de la resta dels treballadors. En coherència amb aquests objectius i per tal de multiplicar els recursos propis, totes dues organitzacions col·laboraran en l’elaboració de plans formatius per als treballadors i els aturats d’aquest sectors, així com d’estudis sociolaborals dels sectors audiovisual, doblatge i teatre, i en la prevenció de riscos laborals.

En la seua intervenció, el secretari general del sindicat d’Actors i Actrius del País Valencià, Juli Disla ha manifestat la satisfacció d’aquest acord per a una organització menuda d’artistes, que sovint necessita ajuda "nosaltres no som sindicalistes, som actors forçats a defendre els nostres drets".

Disla ha resumit la motivació del conveni és una qüestió de canalitzar millor l’ajuda, "que CCOO puga fer-nos costat en els tres fronts de negociació col·lectiva que tenim pendents en l’audiovisual, el doblatge i el teatre, que ara mateix es troba en un punt important i delicat en el què necessitem aqueix suport".

Segons Disla "faria falta una política cultural, i no l’actual absència, que és un tipus de política", ha matisat, "però mentre no considerem que la indústria cultural i les persones que hi treballem som una part d’aquesta societat amb la sua importància en l’economia és difícil que arriben les mesures de promoció i reconeixement que portem anys demanant".

CCOO-PV i AAPV han manifestat que entenen la cultura i la llengua valenciana com a bé públic al servei del poble, i per això col·laboraran en la defensa dels interessos generals dels seus professionals.